Tärkeimmät tietoturvavinkit lomalaiselle

15.6.2017

Kesä ja lomakausi on täällä jälleen ja samalla myös erilaisten huijausyritysten määrä kasvaa valitettavasti kohisten. Koostimme muutamia asiantuntijoidemme vinkkejä helpottamaan lomailijan ajanviettoa niin reissussa kuin paluussa takaisin työpöydän ääreen.

blogikuvitus2Kesän odotetuin kohokohta on usein matka lähelle tai jonnekkin hieman kauemmas varman auringon alle. Etenkin kaukomatkaan tähtäävälle matkaajalle on kohdepaikan WiFi usein tuiki tärkeä matkakumppani ja konsti jakaa kuulumisiaan tuttaville. Avoimissa verkoissa surffailija voi kuitenkin kohdata odottamattomia vaaranpaikkoja.

Maksuttomia, avoimia verkkoja on tarjolla matkailijoille runsaasti. Useimmiten avoimia verkkoja löytyy lentokentiltä, kahviloista, myymälöistä sekä majapaikoista, jotka on nimetty verkon tarjoajan mukaan. Aina ei kuitenkaan voi olla varma onko verkko todella paikallisen kahvila- tai hotelliketjun omistuksessa. WiFi-verkkojen väärentäminen sekä salakuuntelu kun ovat nykyisellään harmillisen helppoa.

Kysyimme asiantuntijoiltamme muutaman helpon vinkin turvalliseen lomasurffailuun:

1. Sulje WiFi

Pidä WiFi suljettuna silloin kun et aktiivisesti käytä verkkoa. Useimmat puhelimet hakevat automaattisesti avoimia verkkoja tietämättäsi.

2. VPN-yhteys salattuun selaamiseen

VPN-yhteydellä tietoliikenteesi pysyy salattuna ja yksityisyydensuojasi on varmistettu. Yhteydellä voit käyttää avoimia langattomia verkkoja aina turvallisesti. VPN-yhteyden mobiililaitteisiin saa hankkitua esimerkiksi meidän kauttamme. Lue lisää F-Securen Freedome-palvelusta.

3. Pidä huolta että kirjaudut oikeaan salasanasuojattuun verkkoon

Monet hotellit ja majapaikat tarjoavat mahdollisuuden käyttää nimissään olevaa salasanalla suojattua verkkoa. Salasana saadaan useimmiten paikanpäältä, kuten vastaanotosta tai hotellin avaintaskusta. Salasanan yhteydessä ilmoitetaan usein myös verkon nimi, joten huolehdithan, että kirjaudut varmasti oikeaan verkkoon. Samannimisiä tai samalta kuulostavia verkkoja voi olla useampia, jotka ovat tietoja kalastelevien rikollisten hallussa.

4. Hyödynnä palveluiden omia mobiilisovelluksia

Useimmat palvelut tarjoavat sovelluksen ladattavaksi mobiililaitteeseen. Suosittelemmekin käyttämään reissussa sovelluksia sen sijaan, että selaisit pankkitiliä tai sosiaalisen median sivustoja verkkoselaimen kautta. Toki kaikki sovellukset eivät ole täysin turvassa rikollisilta, mutta ovat ne silti useimmiten tietoturvallisempi tapa toimia. Suljethan tilisi välittömästi jos epäilet tunnusten joutuneen vääriin käsiin.

5. Suojatut sivustot

Käyttäessäsi esimerkiksi sähköpostia selaimen kautta, varmista että sivusto on SSL-suojattu eli url-osoitteen alussa on merkintä https. Suojaus varmistaa, ettei tunnuksiasi päästä varastamaan.

Lomalle lähtiessä kannattaa muistaa myös muutama muu käytännön asia:

1. Ota kuva passista sekä muista tärkeistä dokumenteista ja tallenna ne esimerkiksi suojattuun pilvipalveluun. Näin dokumentit ovat tallessa ja löydettävissä tarpeen vaatiessa.

2. Älä tallenna puhelimeesi salasanoja tai pankkitunnuksia. Aseta lisäksi puhelimeen pääsykoodi, mikäli sellainen vielä puuttuu. Näin tietoihisi ei päästä hetki käsiksi, mikäli puhelin varastetaan tai se katoaa.

3. Muista aina varovaisuus avoimien verkkojen kanssa

4. Yhdysvaltoihin matkustaessa kannattaa valmistautua rajatarkastukseen, sillä käytäntö maahan saapuvan matkustajan mobiililaitteen tarkastamisesta on yleistynyt. Todennäköisyys tarkastuksen osumiselle omalle kohdalle ei ole suuri, mutta puhelintarkastusten määrät ovat kuitenkin selvässä kasvussa. Käytännössä rajaviranomainen voi pyytää avaamaan älypuhelimen lukituksen tutkintaa varten. Mikäli moiselta vaivalta haluaa säästyä, voi kohdemaasta ostaa prepaid-puhelimen reissuluuriksi.

P.S. Onko lomasi vasta edessäpäin? Muista että huijauskampanjat vaanivat myös toimistossa. Verkkorikolliset hyödyntävät aktiivisesti lomakautta ja Suomessakin on tullut tutuiksi erilaiset yrityksille lähetetyt valelaskut. Huijauksissa pyritään saamaan henkilöstö maksamaan valheellisia laskuja esimerkiksi kiireellisyyteen vedoten, jonka vuoksi laskuja ja maksupyyntöjä saatetaan maksaa huolimattomasti. Tarkista siis aina laskujen ja erilaisten maksupyyntöjen oikeellisuus. Älä koskaan anna käyttäjätunnusta, salasanaa tai muita tunnistetietoja puhelimitse.

Aurinkoista, rentouttavaa ja tietoturvallista lomaa!

 

« Paluu

CONTACT US »
OTA
YHTEYTTÄ »

Jätä yhteydenottopyyntö

Palaamme asiaan pikimmiten!