Muista tietoturva myös lomaillessa

20.6.2016

Matkakassit on pakattuina ja aurinkorasvakertoimet päivitetty, joten loma voi alkaa! Perinteisten lomamietintöjen lisäksi kannattaa muistaa myös muutama tietoturvaan liittyvä asia, jotta lomaltapaluu sujuu mahdollisimman mukavasti ja jouhevasti.

Lomien suunnitteleminen ja matkavinkkien kyseleminen on iso osa matkaa, mutta ethän jaa suunnitelmiasi sosiaalisessa mediassa, etenkin mikäli profiilisi on kaikille avoin. Matkasuunnitelmat tarkkoine aikatauluineen ovat varkaille mitä otollisinta tietoa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös sähköpostin paluuviestissä ilmoitettuun loma-aikaan.

Muutama helppo vinkki lomailijalle

Ota kuva passista sekä muista tärkeistä papereista ja esineistä ennen matkalle lähtöä. Talleta kuvat pilveen tai muuhun turvalliseen paikkaan, josta saat ne tarvittaessa käyttöösi vaikka kesken lomamatkan. Mikäli passi pääsee katoamaan tai se varastetaan, helpottaa kuva huomattavasti rikosilmoituksen tekemistä jo paikan päällä.

Avoimet wlan- ja Bluetooth-verkot saattavat olla tietoturvariski, sillä niiden avulla on mahdollista seurata verkkoliikennettä helposti. Vaikka verkko olisikin nimetty tunnetun hotelliketjun tai kahvilan nimellä, ei käyttäjä voi koskaan tietää kuka verkkoa todellisuudessa hallinnoi. Perussurffailusta, kuten uutisten lukemisesta, ei  useimmiten koidu ongelmia. Mikäli käyttää avoimia verkkoja web-pohjaisten sähköpostien lukemiseen (esim. Gmail), niistä useimpia voi käyttää salattuna eli https-osoitteen kautta.

Nettikahviloissa tai hotellien auloissa sijaitsevat koneet ovat usein vapaasti kaikkien käytettävissä. Ei ole aivan tavatonta, että koneisiin on pitkäkyntisten toimesta asennettu erilaisia vakoiluohjelmia, jotka nappaavat käyttäjän kirjautumistiedot sekä luottokorttinumerot talteen jatkokäyttöä varten. Käytäthän siis aina vain omaa konettasi tärkeiden asioiden hoitamiseen. Voit tarvittaessa avata erillisen matkoille tarkoitetun sähköpostiosoitteen, josta voit lähettää matkakuulumisia ja kuvia tutuille tai hoitaa muita juoksevia asioita.

Nykyisen lähes jokaisella on mukanaan mobiililaite, joten varmistathan asetuksista, että laite hyödyntää vain 3G- tai 4G-verkkoja, joissa salaus on edistyksellisempää. Muistathan ottaa myös dataroaming-toiminnon pois päältä, sillä muutoin surffailu ulkomailla voi pahimmassa tapauksessa tulla kalliiksi. Nykyisin on saatavilla edullisesti hyviä mobiililaitteisiin soveltuvia virustorjuntaohjelmia, joita suosittelemmekin lämpimästi kokeilemaan etenkin ulkomailla reissatessa.

Hyvää ja rentouttavaa lomaa!

« Paluu

CONTACT US »
OTA
YHTEYTTÄ »

Jätä yhteydenottopyyntö

Palaamme asiaan pikimmiten!