Tiesitkö, että käytät turvatonta ja vanhaa selainta?
Internet Explorer selain ei ole enää tuettu ja sitä ei pitäisi käyttää.
Voit selata sivustoamme esimerkiksi seuraavilla selaimilla:
Chrome
Firefox
Edge
Integral Oy - myynti@integral.fi - +358 9 8862 7000
Julkaisu
Integral.fi

5G mullistaa yritysten arjen

Uusi vuosikymmen tuo mukanaan 5G:n. Teknologialla uskotaan olevan vaikutuksia yrityksiin, palveluihin ja työpaikkoihin.

3.12.2019
Anne Ebeling

Uusi vuosikymmen tuo mukanaan paljon puhutun 5G:n. Nopealla verkolla uskotaan olevan vaikutuksia yrityksiin, palveluihin ja työpaikkoihin.

5G-verkko on viidennen sukupolven datayhteys, joka tulee olemaan merkittävästi nopeampi kuin nykyinen 4G. 5G-verkkojen maksiminopeuden on arvioitu olevan jopa noin 10 Gbit/s kun taas 4G-verkon maksiminopeus on noin 1 Gbit/s. Tämä tarkoittaa käytännössä viiveetöntä yhteyttä.

5G-verkon nopeus tulee mahdollistamaan esimerkiksi virtuaalitodellisuuden uudenlaisen hyödyntämisen, entistä paremman energiatehokkuuden sekä laitteiden etäohjauksen. 5G-verkkoa tullaan siis hyödyntämään muuhunkin kuin mobiililaitteiden väliseen viestintään. Tämän uskotaan olevan etenkin yritysten kannalta mullistavaa.

Kaikki suomalaiset suuret operaattorit ovat aloittaneet oman 5G-verkon rakentamisen. Myös 5G-laitteiden sekä -liittymien myynti on jo alkanut.

5G yrityselämän muutoksessa

Integralin Anne Ebeling uskoo, että 5G:n yleistyminen muodostaa paljon uusia palveluita. Myös osa vanhoista toimintamalleista häviää tulevan vuosikymmenen aikana.

”5G on siirtotie, joka mahdollistaa nopeat yhteydet. 5G yksin ei muuta mitään, vaan sen päälle rakennettavat palvelut ja uudet toimintamallit”, Ebeling sanoo.

Kilpajuoksu yritysten välillä on jo alkanut. Yritykset hakevat kilpailuetua omaksumalla teknologian ensimmäisten joukossa.

”5G on osa isompaa työmurrosta, jota teknologinen kehitys kiihdyttää. Se toimii siirtotienä tiedon kuljettamiselle entistä nopeammin, tehokkaammin ja luotettavammin. Sen päälle tarvitaan palveluja, sovelluksia ja toimintamalleja. Ne voivat muuttaa työpaikkojen olemassaoloa, poistumista tai uusien syntymistä.”

Laitteet ja robotit osana verkkoa

5G on myös koneiden välistä teknologiaa. IoT-laitteita tulee mahtumaan verkkoon jopa satakertaisesti aiempaa enemmän. Antureiden hinnat alenevat ja ne ovat energiatehokkaampia, jolloin niiden käyttöikä pitenee monella vuodella. Antureiden lisääntyvällä määrällä yhteiskunnassa on monia vaikutuksia.

”Esiin on nostettu muun muassa koulutus, älykäs kaupunki, terveydenhuolto, teollisuus, kuljetus ja kaupan toimialat. Näihin toimialoihin uskotaan 5G:llä olevan vaikutuksia tarjoten uusia mahdollisuuksia työn ja siihen liittyvän tiedon kuljettamiseen.”

5G-verkkoon liitetyt anturit mahdollistavat reaaliaikaiset paikkatiedot esimerkiksi kuljetusyrityksille sekä teollisuudelle. Logistiikan kannalta kuljetuksia pystytään entistä tehokkaammin seuramaan, nopeuttamaan ja optimoimaan.

Myös koneita ja robotteja pystytään liittämään verkkoon. Käytännössä viiveetön yhteys mahdollistaa nopeat videoyhteydet. Tämä avaa mahdollisuudet etäohjaukselle, joka ei ole aiemmin ollut turvallista. Etähoito ja jopa kirurgiset toimenpiteet etäohjauksessa tulevat mahdollisiksi.

”Teknologia on osa jokaista työtehtävää ja teknologiataidot ovat kohta jo kansalaistaitoja. Koneiden kanssa on osattava toimia”, Ebeling sanoo.

Ebeling huomauttaa, että samalla kuitenkin henkilökohtainen palvelu kohoaa merkitykselliseksi.

”Teknologian yleistyminen saattaa aiheuttaa palveluiden henkilökohtaisuuden tulevan vastikkeelliseksi työsuoritteeksi. Esimerkiksi tarjottu henkilökohtainen palvelu on saavutettavissa maksua vastaan tai kuukausimaksu sisältää henkilökohtaisen palvelun.”

Valtava tietomäärä haastaa

Ebelingin mukaan 5G-teknologia muodostaa uusia palveluita, joissa on tarve reaaliaikaisuudelle ja suurelle määrälle tiedon siirtämistä.

”Samalla kun tiedon määrä kasvaa, tarvitaan kykyä erottaa olennainen tieto. Tiedon visualisointi tulee olemaan jatkossa entistä suuremmassa roolissa. Ylipäätään ajan ja paikan merkitys muuttuvat, kun virtuaalisuus tulee olemaan enemmän läsnä. "

"”Kaikki tiedon hyödyntäminen on kiinni ihmisten ymmärryksestä. Siitä, miten osataan erottaa olennainen ja epäolennainen tieto toisistaan. ”

Muutoksesta on oltava perillä

5G:n kaikki mahdollisuudet eivät ole vielä selvillä, ja kestää vielä muutaman vuoden, ennen kuin verkko ja laitteet yleistyvät. Käsillä oleva teknologia on nopeaa, energiatehokasta ja uutta puskuroivaa.

”Kannattaa seurata alan kehitystä, lukea asiaan liittyviä kirjoituksia ja katsoa esityksiä. Oman alan kehittymistä tulee seurata aktiivisesti ja opiskella sitä”, Ebeling kannustaa.

”5G ei mullista kaikkea, vaan kuten aina teknologian muuttuessa uudet toimintatavat ja toimintamallit yleistyvät ensin hitaasti. Teknologian yleistyessä tulee vaihe, jossa uusi teknologia-alusta on uusi normaali.”

Tykkäsitkö?
Tilaa funktio uutiskirje sähköpostiisi ja saat tietoa uusista julkaisuista. Tilaa uutiskirje »

Oliko sivun sisältö hyödyllistä?

Miten käsittelemme tietojasi? Katso tästä »

add_circle_outline
Lisää palaute
Kiitos! viestisi on nyt matkalla meille.
Auts! tapahtui virhe. Yrittäisitkö uudelleen?
Anne Ebeling

Anne

Ebeling

Toimitusjohtaja
close
Anne Ebeling

Anne

Ebeling

Toimitusjohtaja
anne.ebeling [a] integral.fi
+358 50 511 4350
contacts
Yhteys
Tilaa julkaisut sähköpostiisi

Miten käsittelemme tietojasi? Katso tästä »

add_circle_outline
Lisää viesti
Kiitos! viestisi on nyt matkalla meille.
Auts! tapahtui virhe. Yrittäisitkö uudelleen?