Poliisi varoittaa uusista toimitusjohtajapetoksista

8.5.2018

Helsingin poliisi varoittaa yrityksiä ja yhdistyksiä niin sanotuista toimitusjohtajapetoksista, joissa organisaation johdolle tai talousasioista vastaavalle taholle lähetetään pikaista maksua vaativa huijaussähköposti.

Poliisi kertoo tiedotteessaan vastaanottaneensa maalis-huhtikuun aikana kymmenkunta rikosilmoitusta toimitusjohtajahuijauksista. Poliisin tiedotteen mukaan rikolliset ovat käyttäneet muun muassa englantilaisia, italialaisia ja espanjalaisia pankkitilejä. Suurin osa huijausviesteistä on kirjoitettu suomeksi, pieni osa englanniksi.

Sähköpostien vastaanottajien mukaan viestit ovat uskottavia muun muassa siksi, että viesti tuli oikealta vaikuttaneesta sähköpostiosoitteesta. Usein huijaus on paljastunut siinä vaiheessa, kun viestin saaja on kysynyt puhelimitse asiasta oikealta henkilöltä.

Varmin tapa estää huijauksen tapahtuminen on varmistaa kiirellisten maksupyyntöjen oikeellisuus suoraan toimitusjohtajalta tai puheenjohtajalta.

Muistathan, että etenkin loma-ajalla erilaisten huijausten määrä lisääntyy entisestään ja verkkorikolliset hyödyntävät aktiivisesti lomakautta. Huijauksissa pyritään saamaan henkilöstö maksamaan valheellisia laskuja esimerkiksi kiireellisyyteen vedoten, jonka vuoksi laskuja ja maksupyyntöjä saatetaan maksaa huolimattomasti.

Tarkista aina laskujen ja erilaisten maksupyyntöjen oikeellisuus. Älä koskaan anna käyttäjätunnusta, salasanaa tai muita tunnistetietoja puhelimitse. Prosessi ja uhat tulee myös läpikäydä ja ohjeistaa organisaatiossa sisäisesti.

« Paluu