Mikä on tietokonevirus ja kuinka sen voi torjua?

6.10.2016

Tietokoneviruksista ja niiden aiheuttamista uhista ja haitoista voi lukea uutisista päivittäin. Virukset koostuvat ohjelmistokoodista ja ovat niin sanottuja haittaohjelmia. Virus on pieni ohjelma, joka kopioi itse itsensä ja aiheuttaa lähes aina haittaa tietokoneelle, siinä käytettäville ohjelmille sekä päänvaivaa tietokoneen käyttäjälle. Osa viruksista voi pahimmillaan lamauttaa koko tietokoneen toiminnan.

Virukset leviävät esimerkiksi tietokoneverkon tai tiedontallennusvälineen mukana tulleen tiedoston kautta. Virukset voivat tehdä monenlaisia tuhoja, kuten lukita järjestelmien salasanoja tai tuhota tietokoneen muistin. Uusia levittämistapoja ja käyttötapoja keksitään jatkuvasti. Murtautuja voi varastaa tietokoneella olevia tietoja, kuten salasanoja tai luottokorttinumeron. Koneen käyttäjä ei yleensä huomaa mitään erikoista tapahtuvan.

Mikä on tietokonevirus

Tietokoneviruksia vastaan on kehitetty torjuntaohjelmia, jotka ovatkin välttämättömiä kaikissa verkkoyhteydellä varustetuissa tietokoneissa ja sekä muissa laitteissa. Virustorjuntaohjelmat pyrkivät estämään virusten tarttumisen tietokoneelle tai mobiililaitteeseen. Virustorjunta etsii ja tuhoaa tietokoneessa olevia haitallisia ohjelmia ja tiedostoja.

Virustorjunnan tehtäviin kuuluu tietokoneen puhdistaminen sekä viruksen leviämisen estäminen muihin tietokoneisiin ja laitteisiin. Virustorjuntaohjelma läpikäy ja analysoi kaikki tietokoneessa olevat tiedostot ja tutkii onko niissä mahdollisia viruksia. Tätä kutsutaan skannaukseksi ja se onkin tehokkain keino virusten löytämiseksi.

Virustorjuntaohjelmisto valvoo tietokonetta jatkuvasti käyttäen apuna taustavalvontaa, jota käyttäjä ei oikeastaan huomaa lainkaan. Toiminto valvoo kaikkia tietokoneeseen saapuvia ja tietokoneesta lähteviä tiedostoja sekä analysoi levykkeille tallennetut, Internetistä ladatut tai sähköpostitse lähetetyt tiedostot. Tämä jatkuva valvontatoiminto mahdollistaa epäilyttävien tiedostojen havaitsemisen.

Mikäli virustorjuntaohjelma havaitsee viruksen, se asettaa viruksen karanteeniin. Tällä estetään viruksen kopioituminen. Seuraavaksi virustorjuntaohjelma yrittää poistaa viruskoodin ja korjata mahdollisesti vaurioituneet tiedostot. Tämä on mahdollista mikäli virus on levinnyt lisäämällä omaa koodiaan ohjelmiston tai sovelluksen koodiin. Jotkut virukset tartuttavat kokonaisia tiedostoja, joiden palauttaminen ei enää ole mahdollista.

Tietokoneiden käyttäjät eivät useimmiten päivitä virustorjuntaohjelmaansa lainkaan tai eivät päivitä sitä riittävän usein. On hyvä muistaa, että virustorjuntaohjelman päivityksiä ei koskaan lähetetä sähköpostitse. Hankkimalla virustorjuntaohjelmiston luotettavan toimijan kautta, voit olla aina huoleti. Tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja joko laajempaan IT-tukeen tai pelkästään virustorjuntaan. Lue lisää tai ota yhteyttä!

Tietoverkkoon kytketty tietokone tulisi suojata:

1. Päivitetyllä käyttöjärjestelmällä

2. Palomuurilla ja ajantasaisella virustorjuntaohjelmistolla

3. Ajantasaisilla ohjelmistopäivityksillä

« Paluu

CONTACT US »
OTA
YHTEYTTÄ »

Jätä yhteydenottopyyntö

Palaamme asiaan pikimmiten!